日常生活 > 寵物天地
好多養英式曲架既問題
cheese biscuit[發短訊息] 發報於 2007-9-9 04:33 AM
中級會員引用 回覆 #1
好多養英式曲架既問題
我未養過狗,些微既養狗知識係喺細個嗰時有親戚屋企長養狼狗而學返嚟,由前兩日開始養隻英式曲架,有啲問題想各位幫忙解答一下
1. 一歲大左右,算係幼犬定成犬呀?
2. 佢未攞牌,又唔知以前有冇打過針(轉過幾戶人家,我係第4戶),我想儘快同佢攞牌植晶片打針,係咪去狗房?係咪$500咋?如果想做個body check,應該去邊做好and幾錢左右架?
3. 佢前主人比埋佢食開既糧我,不過都係幼犬乾糧(牌子:"愛寶"),我想開始比佢轉主食  狗罐頭(濕糧),轉邊隻比較好?
4. 我平時都比佢入我房,佢亦非常鐘意入我房(日抖瞓吓or收埋佢嚿寶貝骨頭),但係我想我夜晚瞓覺嗰時唔比佢入我房瞓,我而家每晚一瞓都引佢出房,跟住關門,佢就即刻跑嚟門口吠兼抓門(唔太嘈,不過都會騷擾到鄰居),我想佢慢慢習慣呢種日抖可入房,夜晚唔入房既生活方式,有冇可能架?如有,有冇咩方法可以令佢快少少習慣?
5. 有冇邊間近高士德雅簾訪附近既寵物店沖涼護理比較好同平架?

問題繁多,不過希望各位可以耐心解答,我想成為佢終生主人呀,多謝!
bombom007[發短訊息] 發報於 2007-9-9 02:36 PM
高級會員引用 回覆 #2
(1)一歲是成犬了,可以食成犬糧。

(2)納牌$500連瘋狗症針一支,見議多比一百元打埋混合預防針,納牌前,可自行搵獸醫幫狗狗做左檢查先,一切正常先納牌會安心點。如果對狗隻身份有疑惑,可先到狗房找職員幫你查一查狗狗身上有沒有晶片一切便知曉。

(3)轉糧不可以太急,避免腸胃不適應產生腹瀉,分階段慢慢新舊兩溝糧比狗較理想,買狗糧,見議看看狗狗身體缺乏些什麼,而去選擇一隻合適狗糧比佢,現在比較流行有機、天然糧,可以到寵物店了解一下。

(4)這方面我都同你一樣,狗狗是近我睡的,相信要搵有經驗朋友幫幫你^^

(5)我隻狗沒有美容習慣,因為全都是我一手包辦的,不過聽朋友講,迷X寵物店唔錯。

補充:由於我都是飼養緊曲架,除了上述樓主提到的問題,曲架皮膚和耳朵都是比較易出事,這方面要留意一下^^。

cheese biscuit[發短訊息] 發報於 2007-9-10 06:39 PM
中級會員引用 回覆 #3
同埋想問吓通常要幾耐沖一次涼架?
p.s. 我一日同佢落兩次街,朝一次晚一次,唔係特別污糟
kice[發短訊息] 發報於 2007-9-10 07:19 PM
中級會員引用 回覆 #4
1.8個月大我己經算佢成犬

2.只要你比唔到有效注射瘋狗針證明,納牌佢都係會幫你隻狗打
body check同人一樣可以有好多方面,你想check幾多野先,狗仔連心電圖都有
澳門唔平就係啦,你可以去獸醫院問完價錢先確定做邊幾樣

3.乾糧理論上好過濕糧,濕糧為左提高狗食欲,好多營養都無加,至於愛寶依隻品牌,你唔相信佢咪換過隻囉,無謂心掛掛,不過如果係以價錢黎衡量既話,愛寶絕對係cheap..便宜甘解

4.佢己經認定左你間房係佢既睡房,要改唔係問題,但係佢之後少入你間房都係必然

5.寵物店而家基本上,幫狗做護理係主要收入,但係如果話係競爭,不如話係聯合聾斷,所以價錢方面都係差唔多,邊間比較好,真係要試過先知,每一間都會有人覺得好同唔好架啦

6.你可以每日同佢用清水抺身,一般10日到14日洗一次都得
我很傻[發短訊息] 發報於 2007-9-10 08:21 PM
中級會員引用 回覆 #5
引用:
原帖由 cheese biscuit 於 2007-9-9 04:33 AM 發表
我未養過狗,些微既養狗知識係喺細個嗰時有親戚屋企長養狼狗而學返嚟,由前兩日開始養隻英式曲架,有啲問題想各位幫忙解答一下
1. 一歲大左右,算係幼犬定成犬呀?
2. 佢未攞牌,又唔知以前有冇打過針(轉過幾戶人家,我係第4戶), ...
以下是2005止,WDJ不推薦、並強調千萬不要買的狗糧品牌名單譯文是「這些不光只是不推薦,且是千萬不要買的狗糧!」

原因是:狗糧中含有低品質的成分,比如動物脂肪、動物內臟以及肉粉:

Purina Dog Chow, Cycle, and Gravy Train (這個是普瑞納)
Cesar and Alpo (西莎和愛寶
Purina's Beneful and Science Diet's Nature's Best(還是普瑞納)
Pedigree Complete Nutrition and Dad's (寶路)
Kibbles 'n Bits and Purina Dog Chow Senior 7+ (普瑞納老犬)
以上是千萬不要買的品牌!
(附註:寶路、普瑞納、愛寶,都是現在仍然可以在賣場買得到的品牌)
如果想知道關於狗糧更多的問題...可參考http://bbs.qoos.com/viewthread.php?tid=1390051&extra=&page=1(附註:愛寶會食到腎虧)

bombom007[發短訊息] 發報於 2007-9-10 09:33 PM
高級會員引用 回覆 #6
引用:
原帖由 cheese biscuit 於 2007-9-10 06:39 PM 發表
同埋想問吓通常要幾耐沖一次涼架?
p.s. 我一日同佢落兩次街,朝一次晚一次,唔係特別污糟
我隻狗都係一日落兩次街,夏天就一星期洗一次,冬天就兩個星期一次